Privacy
Disclaimer
© Waghypotheken 2021
AFM 12016981

Banken en de winstmarges op hypotheken (23-07-2015)

Banken lijken hun winstmarges op hypotheken te verlagen. Volgens de Vereniging Eigen Huis hebben ze de rentemarges op hypotheken met langere rentevaste perioden in mei fors teruggeschroefd.
De belangenorganisatie van huizenbezitters hamert er al een hele tijd op dat banken te veel winst zouden maken op huizenleningen. Hierdoor profiteert de consument volgens VEH niet optimaal van de lage rentestand in Europa en zijn hypotheeklasten hoger dan noodzakelijk is.

Dat de banken nu toch over de brug lijken te komen, komt volgens VEH ïn de eerste plaats doordat ze steeds meer concurrentie krijgen van verzekeraars en pensioenfondsen. De banken proberen hun marktaandeel op peil te houden door gestegen tarieven op de kapitaalmarkt niet door te rekenen in de hypotheekrente. In mei bleef de hypotheekrente hierdoor stabiel. Ten tweede leidt een renteverhoging vaak tot een extra belasting van de acceptatie- en beheerafdelingen van de banken. Mensen willen namelijk nog snel profiteren van de lagere tarieven.

Bron: ANPTerug naar Nieuwsoverzicht