Overbruggingshypotheek


Als u uw huis verkoopt komt u mogelijk in een situatie waarbij u tijdelijk eigenaar bent van twee woningen. Dit is namelijk het geval als u een nieuwe woning heeft gekocht terwijl uw oude woning nog niet verkocht is, of wanneer de overdracht van de oude woning op een later tijdstip plaats zal vinden dan de overdracht van de nieuwe woning.

Indien u de overwaarde van uw oude woning wilt gebruiken bij de aankoop van uw nieuwe woning, moet u op de oude en/of nieuwe woning een overbruggingshypotheek afsluiten. Op het moment dat uw oude woning daadwerkelijk verkocht is lost u de overbruggingshypotheek af. 
De kosten van een overbruggingshypotheek zijn doorgaans hoog. Dit komt omdat de geldverstrekker extra risico loopt. Het kan bijvoorbeeld erg lang gaan duren voor uw huis verkocht wordt of mogelijk wordt uw huis voor minder (of meer) verkocht dan verwacht. In dat geval zal de uiteindelijke hypotheek dientengevolge hoger of lager moeten worden.

Doorgaans is de maximale looptijd van een overbruggingshypotheek 1 à 2 jaar. Een overbruggingshypotheek is fiscaal aftrekbaar indien deze is afgesloten ten behoeve van de eigen woning.